Tequila, mezcal, či sisal

Tequila, mezcal, či sisal

… co vyrobíte záleží na tom, jaký druh agáve jste zasadili 😊. Agáve je rod mohutných sukulentů pocházejících ze střední Ameriky a Mexika, ve své domovině čítající kolem 200 druhů. Jedná se o monokarpické rostliny, které když dospějí (podle druhu 5 – 9 let) pouze jedenkrát vykvetou, poté se vysemení a uhynou.

Agáve obecná, někdy nazývaná podle místa původu americká, se pěstuje po celém světě jako okrasná rostlina. Stvol se žlutými květy je velmi působivý a může dosahovat výšky téměř 10 metrů. Obyvatelé Kanárských ostrovů někdy suchý stvol po odkvětu používají jako vánoční stromek a zdobí ho.Z jádra (srdce) agáve, což je středová část po odsekání listů se vyrábí tequila a mezcal. Tequila vzniká z agáve modré a mezcal, který je považován za poněkud lidovější pití ze zhruba 30 druhů agáve zelené. Další rozdíl mezi tequilou a mezcalem spočívá v tom, že pro výrobu mezcalu se srdce agáve vyudí, aby napoj získal kouřovou chuť. Poté se hmota rozdrtí, fermentuje a nejméně 2x destiluje. Srdce dospělé agáve může vážit až 100 kg a lze z něj vyrobit až 65 litrů destilátu. Z agáve sisalové se – jak už sám název říká – získává sisalové vlákno. Název sisal je odvozen od mexického města Sisal na Yucatánu.