Asi nejtypičtější speciality Kanárských ostrovů jsou:
- pikantní omáčky mojo rojo (červená), mojo verde (zelená) a mojo con queso (se zrajícím kozím sýrem), které se podávají téměř ke každému jídlu;
- papas arrugadas, malé brambůrky, které se vaří v hodně přesolené vodě, až se scvrknou, nebo-li „zvrásčití“;
- gofío, pražená mouka, ze které se většinou připravuje výživná snídaňová kaše, může se ale taky smíchat např. s ovocem a obecně ji lze použít všude, kde byste použili mouku. Musíte ale počítat s tím, že těsto bude tmavší a chuť nepatrně jiná – údajně „oříšková“ – ale toho jsem si nějak nevšimla;
- churros de pescado, kousky ryby smažené v jemně okořeněném těstíčku – vynikající!
- mini ananasy pěstované na El Hierro;
- estofado, dušené maso se zeleninou a bramborami (úvodní obrázek), které má mnoho variací, ale vždy bývá skvělé!
- puchero, jakýsi kanárský „eintopf“, který nás naopak nikterak nenadchl;
- neodmyslitelnou součástí mnoha jídel a velmi oblíbená je cizrna (garbanzo);
- tapas, tortilla, paella a gazpacho určitě netřeba blíže popisovat, protože je znáte z jiných oblastí Španělska.