Aby to nebylo pořád jen o dosud marném čekání na stavební povolení a sportovních akcích, dnešní příspěvek je věnován gastronomickému festivalu Saborea, který se konal tento víkend v Teguise, a taky praktické ukázce práce dopravní policie.
Festival se – logicky – zaměřuje na prezentaci hlavních lokálních produktů, kterými jsou kozí sýry, ryby, plody moře, brambory a cibule (z Maguezu), víno a mořská sůl. Údajně se jedná o největší gastronomickou akci na Kanárských ostrovech.
Těm, kteří mají přehled o celebritách z řad šéfkuchařů (my to nejsme), možná řeknou něco jména Sergio a Javier Torres či Antoni Luis Aduriz, všichni držitelé 2 Michelinských hvězd, kteří budou na letošním ročníku festivalu ve svých stáncích připravovat věhlasné lahůdky.
My s Vr. jsme rovněž hodlali festival navštívit a hojně degustovat místní speciality i vína. Tento úmysl nám však překazil mnou špatně naplánovaný a načasovaný cyklistický výlet, neboť jsem přecenila naši (mou) sportovní výkonnost a podcenila sílu větru a sklon svahů. Tím pádem jsme do Teguise dorazili až za tmy a velmi zkřehlí, takže jsme se rozhodli oželet ochutnávku, naložit kola do auta a jet rovnou domů. O 2 minuty později jsme dorazili ke kruhovému objezdu, na kterém stála policejní dodávka se zapnutým majákem a hlídkou. Ta zastavovala veškerá vozidla a jejich řidiči – Vr. taky – se museli podrobit dechové zkoušce na alkohol, což je tady naprostá rarita. V tom okamžiku jsme velmi děkovali prozřetelnosti, že nás zachránila před malérem. A současně pochopili, proč několik vozů v předstihu zastavilo a řidiči si vyměnili místo se spolujezdkyní… Až o něco později jsme si uvědomili ještě dvě velmi sympatické skutečnosti: že kromě majáku mělo to auto na sobě obrovský pohyblivý nápis „TESTOVÁNÍ NA ALKOHOL A DROGY“ a stálo až za prvním výjezdem z kruhového objezdu… Takže už víme pro příště, jak to tady o gastronomickém festivalu chodí.
Takový malý suvenýr…