12 kg železa v kufru

12 kg železa v kufru

… aneb jak jsme pokročili se stavbou pergoly poté, co nám první konstrukci totálně zničila vichřice…

Naše původní představa byla dřevěná konstrukce s látkovým zastíněním. Na Lanzarote je téměř všechno levné s výjimkou několika málo věcí, mezi něž patří zahradní nábytek, bazény, altány atd., tedy všechno, bez čeho se tady jen těžko obejdete 😆. Taky výrobky ze dřeva. Tudíž pergola je drahá věc sama o sobě, dřevěná dvojnásob, a s látkovým zastíněním na míru přímo nehorázně (jako menší auto 🤔).

Proto jsme se rozhodli 1) nechat si uříznout trámy a sestavit ji vlastními silami a 2) zakoupit levnou plechovou pergolu (v tomto případě udělat výjimku a porušit embargo na čínské zboží, které jsme si stanovili a snažíme se dodržovat), použít její látkovou část a zbytek (konstrukci) vyhodit. Takto vycházela celková cena výrazně příznivěji. Zbytek už znáte: když pergolu přivezli a my ji smontovali, líbila se nám natolik, že jsme se rozhodli nechat si ji a žádnou dřevěnou nevyrábět. Ovšem nepočítali jsme s tím, že poslední slovo bude mít vichr, který ji hned druhý den během několika vteřin strhl a celou zkroutil – viz článek „Smutný konec jedné pergoly“.

Takže to vlastně dopadlo přesně tak, jak jsme původně plánovali – všechno kromě látkové stříšky jsme vyhodili 😄 a pokorně se vrátili k původní koncepci dřevěných trámů. Jediným problémem bylo kde sehnat kovové rohové spojky (na Lanzarote nejsou) a poté jak je sem dopravit (žádný mezinárodní e-shop to nedokázal). Takže klasika 🙈. Nakonec se ukázalo jako nejjednodušší prostě je přivézt v kufru z Česka.

Na to, že obsah našich zavazadel občas budí zvědavost (a nedůvěru) celníků i bezpečnostní služby na letišti, už jsme zvyklí. Z nějakého nám neznámého důvodu totiž lidé cestující na dovolenou téměř nikdy ve svých zavazadlech nevozí různé praktické předměty, jako např.: stometrová měřící pásma, vytyčovací kolíky, lasery, pájky, případně obří tesařské spojky. No, a těch pár pasažérů, jejichž zavazadla podobné předměty obsahují, pak vzbuzuje v pracovnících bezpečnostní služby až nemístnou pozornost 😆.