Pokud se, přátelé, rozhodnete připravit si na Lanzarote tradiční české vánoční cukroví, budete čelit několika drobným problémům.
Krátce před našimi čtvrtými vánocemi na Lanzarote jsem se rozhodla porušit své nejméně 20 let staré rozhodnutí, že „nikdy víc nebudu péct vánoční cukroví“. Protože už jsem za ty dlouhé roky vyšla ze cviku, zvolila jsem 3 jednoduché recepty, z toho jeden druh nepečeného cukroví. A hned jsem narazila na první problém – kvůli velké vzdušné vlhkosti tady ani na plném slunci hmota na plechu vůbec NESCHNE! Další problém uhodnete nejspíš sami – neseženete tady náš ČESKÝ RUM, RUMOVOU TRESŤ, ani například koření HŘEBÍČEK. Ale co vás asi nenapadne – veliký problém je sehnat i PIKANTNÍ MARMELÁDU, např. rybízovou anebo višňovou (má pouze Spar a jen občas)… a taky něco na způsob DĚTSKÝCH PIŠKOTŮ na sladké drobky (musí postačit světlá bageta).
Místní typickou vánoční sladkostí jsou tzv. truchas = smažené taštičky plněné sladkokyselou kaší z batátů (sladké brambory) a rozemletých mandlí, kterou byste v Česku nikoho neohromili.