Velké požáry tady nehrozí, ale...
By in

Velké požáry tady nehrozí, ale...

Protože na Lanzarote není žádná souvislá vegetace typu lesa či křovin, požáry prakticky nehrozí. V místních internetových novinách se maximálně dočtete, že někde shořel kontejner na odpadky, auto, či zařízení bytu.

Daleko palčivějším problémem však v posledních měsících začíná být nedostatek vody. Ve skutečnosti na Lanzarote byl nedostatek vody normálním jevem odjakživa. Až v nedávných dobách obyvatelé odvykli nutnosti výrazného šetření s vodou, a to díky výstavbě odsolovacích továren. Právě na Lanzarote bylo v roce 1964 zprovozněno  první odsolovací zařízení nejen na Kanárských ostrovech, ale v celé Evropě. (A schválně, přátelé, uhodli byste kde a kdy byla zprovozněna vůbec první odsolovací jednotka na světě? Bylo to v Chile v roce 1872.)

V posledních měsících se však objevují reminiscence na minulost ať už v podobě výzev k uvážené spotřebě vody, či dokonce krátkodobého střídavého přerušení dodávek do některých větví (všechny domy mají povinně zásobníky vody o kapacitě minimálně 4 000 l). Zatím je nejvíce postižena La Graciosa.

Hlavními důvody současné katastrofální (jak se uvádí v oficiálních dokumentech) situace jsou stáří odsolovacích zařízení, zásobníků vody i rozvodného potrubí, špatná údržba a neustále rostoucí počet stálých obyvatel i turistů. 

Nedávno musel být jeden ze 4 bloků odsolovací továrny v Arrecife zcela odstaven, protože už nešel opravit, a v průběhu posledních let byly pro špatný stav dány mimo provoz také některé zásobníky. Pro případ nenadálé havárie tedy prý v podstatě neexistují žádné rezervní kapacity 🙈. Dalším faktorem, který celkovou situaci dále komplikuje, je nevyhovující stav elektrické sítě, který nezaručuje nepřerušené dodávky elektřiny, aby odsolovací zařízení mohla pracovat nonstop 🙈. A to nejlepší na konec: z toho mála vody, které se v současnosti vyrobí, až 58 %! 😱 unikne z děravého potrubí do půdy.

Nejnovějším hitem zdejší vodárenské společnosti je snižování tlaku v potrubí, zatím údajně pouze v noci. Podle množství vody, které nám vytéká z kohoutků, bychom se však skoro vsadili, že ho zapomínají ve dne zvýšit.

A přitom by podle magistrátu stačila investice ve výši zhruba  60 000 000 € na rekonstrukci vodovodní infrastruktury ostrova. Jenže největší problém spočívá v tom, že prý zatím žádný projekt není ani ve stádiu rozpracovanosti… Holt, tak to chodí u nás na Lanzarote… 🙈