Restaurace: nejen o jídle

Lanzarote obecně není destinací, kam by se primárně jezdilo za „zážitkovou kuchyní“. To neznamená, že by se tady nejedlo dobře, naopak, velice kvalitní – a navíc velmi laciné – pokrmy obvykle připravují i malá bistra specializovaná na jídlo s sebou (comida para llevar). Mnoho zdejších restaurací však kromě skutečně čerstvé, chutné a nepříliš komplikované kuchyně nabízí „přidanou hodnotu“ v podobě jedinečné atmosféry, ať už jsou to nádherné výhledy do krajiny, či unikátní prostory vytvořené přírodou. Většina restaurací, které zmiňuji níže, stojí za návštěvu z jednoho či druhého důvodu, ovšem berte to jako doporučení ryze subjektivního charakteru.  

K těm dražším (atmosféra + dobré  jídlo) patří:

  • El Diablo ve vulkanickém národním parku Timanfaya, kde můžete poobědvat a přitom se kochat panoramatickým výhledem na řetězec barevných sopek, a kde – mimo jiné – nabízejí maso připravované na lávových kamenech;
  • Balagué v komplexu LagOmar v Nazaretu, ze které je velmi působivý pohled na jakýsi přírodní amfiteátr; 

 

  • Jameos del Agua ve vulkanické jeskyni kousek za Punta Mujeres, kde o víkendech večeře doprovázejí koncerty komorní hudby
  • MIAC Castillo de San José v arrecifském přístavu Naos, odkud můžete prosklenými stěnami pozorovat záliv, 
  • Dunas ve Famaře s pohledem na většinou rozbouřené vlny tamtéž,

  • La Bodega v Yaiza, kde není výhled do daleka žádný, ale zato si můžete vychutnat venkovskou pohodu oběda v osvěžujícím stínu letitých stromů (ovšem za skutečně hodně přestřelenou cenu),
  • Altamar v posledním patře Grandhotelu Arrecife byla považována za jednu z nejlepších restaurací na ostrově a vyhlášená specialitami z ryb a mořských plodů, ale už 13 měsíců je kvůli pandemii čínské chřipky zavřená, tak jako celý Grandhotel.

Docela normální restaurace s parádním výhledem:

  • Los Helechos v nejvyšším bodě serpentin „u nás“ na severu (pobřežní městečka a oceán);
  • Los Cascajos „u nás“ v Haría (kopce, údolí a sopka Corona);
  • El Mirador v Los Valles (kopce a údolí);
  • Villa Toledo v Costa Teguise (západ slunce nad mořem);

  • El Balcón ve Femés (moře, Playa Blanca, ostrovy Lobos a  Fuerteventura);
  • El Chiringuito nad Playa del Papagayo (Playa del Papagayo);
  • všechny restaurace a kavárny na promenádě v El Golfo (moře);
  • La Taberna v lehce snobském Puerto Calero (přístav a moře);
  • El marinero je jednou z mnoha rybích restaurací v Arrieta, zvláštností je „výhled“ na mořské dno skleněným oknem v podlaze (ale nečekejte nic víc, než pár velkých oblázků).  

Restaurace bez výhledu, kde se „pouze“ dobře vaří:

  • Toro Asador v Puerto Carmen se specializuje na pečená a grilovaná stařená masa;
  • Monumento al Campesino v San Bartolomé má na jídelním lístku typické pokrmy kanárské kuchyně;
  • Cantina v Teguise je vyhlášená svými tapas;
  • El Mandingo v Argana Alta (jedno z předměstí Arrecife s nevalnou pověstí) servíruje vynikající grilovaná masa;
  • Volcán de la Corona v Ye má v nabídce grilovaná masa a typickou kanárskou kuchyni;
  • Kokoxili sushi v Arrecife, jak již název říká, se zaměřuje na asijské kuchyně.

A ještě mi nedá, abych nezmínila jedno naprosto kouzelné místo 

  • El Bosquecillo, které najdete na jednom z nejvyšších bodů v severní části ostrova poblíž observatoře. Je určené pro pořádání pikniků a najdete tam grilovací rošty a stoly s lavičkami. To nejúžasnější, co tady najdete, je však výhled na Famaru.